Търговията на дребно с годишен ръст от 5,0% през май 2022 г.

8 юли 2022, 14:05 387

На месечна база оборотът на българските търговци на дребно се увеличава с 0,4%

Оборотът в търговията на дребно през май 2022 г. се е увеличил с 5,0% спрямо същия месец на 2021 г. На месечна база (спрямо април 2022 г.) също е регистрирано повишение – с 0,4%, сочат данните на НСИ за раздел „Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети“.

За сравнение, през април 2022 г. оборотите на българските търговци на дребно отбелязаха годишен ръст от 5,7% и месечен – от 0,8%.

На годишна база през май 2022 г. е отчетено увеличение на оборотите в следните групи: търговия на дребно с нехранителни стоки (без търговия с автомобилни горива и смазочни материали) и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с по 7,2%, и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,7%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен годишен ръст при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 19,8%), както и при тази с компютърна и комуникационна техника (с 15,7%), с разнообразни стоки (с 10,4%), с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 6,6%) и с фармацевтични и медицински стоки (с 5,3%). Намаление на оборота се наблюдава при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 1,8%).

На месечна база през май 2022 г. НСИ отчита увеличение на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,5%. Намаление е регистрирано в две групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,4%) и с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,0%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен месечен ръст при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (със 7,3%), а спад се наблюдава в две групи: търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 9,3%) и с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 2,9%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент