Спестяванията на домакинствата нарастват през последната година

Ръстът от 9,7% към края на ноември показва повишено доверие в стабилността на банковата система

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 05.01.2022 прегледи: 614
Спестяванията на домакинствата нарастват през последната година

Спестяванията на домакинствата у нас са нараснали през изминалите 12 месеца въпреки нулевите лихви по депозитите – това показва последната статистика на Българската народна банка (БНБ), цитирана от „Банкер“. Депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, нарастват с 9,7% на годишна база към края на ноември, достигайки 65,117 млрд. лева.

През измервания период се забелязва леко забавяне в ръста на този вид депозити, което показва, че част от домакинствата са прибегнали и до своите спестявания, вероятно заради ускоряващата се инфлация в страната и все по-високите цени на основни потребителски стоки. 

През ноември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове е 0,09%, а по тези в евро намалява с 0,10%. Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и евро продължава да бъде на ниво 0,00%, а средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, се запазват на нива съответно от 0,15% и 0,20%.

Ръстът на депозитите показва повишено доверие в стабилността на банковата система, но и липсата на инвестиционни алтернативи пред част от потребителите. Банковите такси продължават да поскъпват, като от началото на 2022 г. бе обявено и повишаване на тарифите за услуги като разкриване на банкови сметки, парични преводи и използване на банкови карти.

От началото на 2021 г. до края на ноември банките регистрират нетен доход от такси и комисиони в размер на 1,12 млрд. лева при отчетени 1,04 млрд. лева за цялата 2020 г. Ръстът е в резултат на по-високите тарифи и възобновената бизнес активност в страната, която генерира по-големи обороти и търсене на банкови услуги.