Рекордни борсови цени на електроенергията у нас

Ако цените се задържат на сегашното си ниво, основен потърпевш ще бъде индустрията в страната

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 04.08.2021 прегледи: 486
Рекордни борсови цени на електроенергията у нас

Борсовите цени на електроенергията у нас достигнаха рекордно високо ниво от 330 лв./мВтч., съобщава „Капитал“. Цената е безпрецедентно висока, а индустрията в страната и търговците на електричество са изправени пред риск от сериозни сътресения.

Доставчиците на електроенергия поемат ангажимент към клиентите си за фиксирани цени и в момента търпят загуби, които биха могли да компенсират след месеци при актуализация на офертите си. При задържане на високите цени на електроенергията, разходите на предприятията ще скочат, което пък ще се отрази на цените на продукцията им и, оттам, на инфлацията в страната.

Отвъд високите цени на въглеродните емисии и високото потребление на електричество заради горещата вълна, която продължава втора седмица, са налице и други причини за поскъпването. „Топлофикация София“ продължава с профилактиката в различни части на града и поддържа политиката си за съхранение на вода в язовирите, заради което ВЕЦ в страната не работят на максимална мощност. ТЕЦ „Марица-изток 2“ също така работи на 20% от мощността си, въпреки че при сегашните цени дружеството би могло да продава електроенергия на печалба.

Асоциацията на работодателските организации подготвя официално становище по казуса, в което ще поиска държавните предприятия да осигурят нужните мощност за пазара, за да се нормализират цените, по информация на „Капитал“.