Проучване: Киберопасностите са най-голямата тревога за компаниите на глобално ниво през 2022 г.

19 януари 2022, 10:51 440

За България най-големият риск остава пандемията, сочи проучването „Алианц Риск Барометър“

Най-голямата тревога за компаниите в световен мащаб през 2022 г. е киберопасността. Това показват резултатите от тазгодишното проучване на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) – „Алианц Риск Барометър“, предаде „Инвестор“.

В световен мащаб заплахата от кибератаки с цел получаване на откуп, изтичане на данни или големи прекъсвания на IT инфраструктурата притеснява компаниите повече, отколкото прекъсването на дейностите им, смущенията във веригите от доставки, природните бедствия и пандемията от COVID-19.

В проучването са участвали 2 650 експерти от 89 държави и региони, включително директори, мениджъри на риска, брокери и застрахователни експерти. 44% от всички анкетирани са посочили като най-голяма заплаха за компаниите кибератаките, а 42% – прекъсването на бизнеса. На трето място се нареждат природните бедствия – с 25% от гласовете, а разпространението на пандемията е на четвърто – с 22%. Изменението на климата се изкачва до най-високата си позиция досега, а именно шесто място (17% от гласовете).

Основната причина най-големият риск за глобалния бизнес да са кибератаките и киберсигурността е техният нарастващ брой и сложност. Последните атаки показват тревожни тенденции, например тактики на „двойно изнудване“, комбиниращи криптиране на системи с пробиви на данни; използване на слабости в софтуера, застрашаващи хиляди компании, и т.н.

Пандемията, макар да пада от втора на четвърта позиция при последното проучване, също остава основна грижа за компаниите по света. Въпреки това по-голяма част от бизнесите в световен мащаб смятат, че са се адаптирали към новите условия, а 80% от тях – че са адекватни и добре подготвени за бъдещи събития.

За България 38% от експертите определят пандемията като най-сериозен риск за компаниите. На второ място те нареждат прекъсването на бизнес дейността (33%), а на трето – макроикономическото развитие на страната (29%).

Според Йоанис Коцианос, главен изпълнителен директор на „Алианц България холдинг“, за бизнеса и работната сила в България най-голямата заплаха остават здравните проблеми, свързани с пандемията, които генерират опасности и смущения във веригите за доставки. Други тревожни фактори са нестабилната политическа обстановка, финансовата политика и покачването на цените.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент