Проучване: Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа

16 юни 2022, 13:37 307

Страната ни заема 53-то място от общо 63 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2022 г. на швейцарския Институт за развитие на управлението

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа. Страната ни заема 53-то място от общо 63 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2022 г. на швейцарския Институт за развитие на управлението, който се разпространява у нас от Центъра за изследване на демокрацията.

В сравнение с 2020 г. страната ни отбелязва влошаване с пет позиции, а спрямо 2009 г. – с 15 позиции. През 2021 г. България е била на същата позиция в годишника, което показва липса на напредък. Въпреки това в него се отбелязва, че има леки подобрения при повечето от икономическите ни показатели – общо 14 от 20.

Като силно обезпокоителен факт се посочва, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. Вероятността за напредък и положителни реформи остава ниска, като се уточнява, че това може да се промени единствено чрез подходящи корективни мерки при формирането на политиките, държавното управление и бизнес лидерството.

Посочва се също, че към 2022 г. икономиката на България почти изцяло се е възстановила от икономическите последици от пандемията, но сега както бизнесът, така и домакинствата изпитват негативните последствия от ръста на цените на енергията.

По отношение на пазара на труда, годишникът понижава значително класирането на България – от 23-то на 46-то място, а по отношение на публичните финанси – от 21-во на 38-о място. Посочва се, че условията на пазара на труда са се влошили през последната година и продължават да се наблюдават неблагоприятни демографски процеси, свързани с високите нива на неактивност сред трудоспособното население, както и застаряващото и бързо намаляващо население.

В годишника е посочена и положителна тенденция – България продължава да бъде в топ 10 на страните по отношение на възнагражденията на мениджъри, специалисти в сферата на услугите и дългосрочен растеж на работната сила. Също така страната ни продължава да подобрява конкурентоспособността си в областта на международната търговия и заема 19-о място (от общо 63).

Основният партньор на България при износа продължава да бъде ЕС, но има значително увеличение при износа и за останалата част от света.

По отношение на международните инвестиции, България е паднала до 60-о място от 63.

Относно подобряването на инфраструктурата, особено в технологичния сектор и в сферата на науката и образованието, годишникът леко подобрява класирането на България, но въпреки това страната ни остава по-близо до групата на изоставащите в това отношение.

За първи път класацията се оглавява от Дания, следвана от Швейцария и Сингапур.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент