Прогноза: БВП ще се увеличи с 3,5% през 2022 г.

6 януари 2022, 10:50 493

В свой доклад застрахователната компания Euler Hermes предвижда плавно възстановяване на българската икономика през следващите две години

Влизането на България в еврозоната вероятно ще бъде отложено с между две и три години, макар на теория да е възможно да се случи и през 2023 г. Това прогнозират в редовния си доклад експертите на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes.

В доклада се посочва, че българската икономика ще продължи да се възстановява плавно, а до края на тази година е възможно и да се върне на предкризисните си нива. Експертите прогнозират БВП да се увеличи с 3,5% през 2022 г. и с 4% – през 2023 г. Същевременно обаче тези темпове са по-бавни спрямо очакваното за световната икономика и еврозоната.

Основният риск за икономиката ни е нейната силна експортна ориентация, включително и за услуги като туристическите. Експертите предупреждават, че именно тези фактори я правят силно уязвима при външни турбуленции. Поради тази причина, при евентуални бъдещи ограничения на пътуванията или влошаване на ситуацията с пандемията в България, възстановяването на икономиката може да се забави. Това може да се случи и ако продължат проблемите с веригата на доставки, които да ограничат производството в определени сектори.

По отношение на инфлацията, след като през 2021 г. беше отчетен ръст с над 7%, в началото на тази година, според експертите, е възможно тя да достигне пика си, а след това да последва спад. От Euler Hermes прогнозират средната инфлация за 2022 г. да бъде около 2%, а заплатите да продължат да растат по-бързо от увеличението на цените. За 2022 г. се очаква ръст на заплатите с 9%, а за 2023 г. – с 8%.

Експертите предвиждат фискална стабилност за България през тази година, като основната гаранция за това е валутният борд. Същевременно те обръщат внимание, че това ограничава възможностите за реакция в случаи като рязкото поскъпване през изминалата година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент