Прогноза: България ще се присъедини към еврозоната през 2024 г.

По време на тазгодишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде подготвен национален план за въвеждане на еврото в България

автор: Теодора Иванова публикувано на: 13.01.2021 прегледи: 751
Прогноза: България ще се присъедини към еврозоната през 2024 г.

Предвижда се България да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев на тазгодишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, предаде в. „24 часа“, цитиран от БТА.

По думите на Ананиев, основните задачи на управляващите по пътя към тази цел са свързани с изпълнението на ангажиментите по пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II от 10 юли 2020 г. Той изрази мнение, че за да бъде успешно членството на страната ни в еврозоната, е необходима добра подготовка на всички стопански субекти и обществеността, за да се гарантира безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към евро.

Финансовият министър обяви, че ще бъде подготвен национален план за въвеждане на еврото в България. В него ще се опишат всички стъпки, които българските власти и бизнесът трябва да предприемат, за да се гарантира успешен преход.

Ананиев подчерта, че без съмнение пандемията е оказала голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, но изрази увереност, че това няма да се отрази на удължаването на престоя ни в ERM II.

В последния доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за България се коментира, че се забелязва много голям прогрес в овладяването на макроикономическите дисбаланси, но все още трябва да се предприемат значителни стъпки в посока по-добри институции и управление. Според доклада именно тези фактори ще бъдат решаващи, за да се даде зелена светлина за въвеждането на еврото в България. От ЕЦБ уточняват също, че има постигнато съгласие страната ни да въведе новата валута при настоящия курс на лева, но е важно да държи под контрол инфлацията, тъй като е по-висока от референтната за приемане на еврото. Освен това в доклада се посочва, че България се нуждае от реформи за подобряване на бизнес средата, качеството на работа на институциите и борбата с корупцията, както и със законовите гаранции за независимост  на централната банка.