През 2021 г. Сметната палата ще извърши три одита на COVID мерките

Те ще бъдат на публични средства за преодоляване на последствията от пандемията

автор: Теодора Иванова публикувано на: 29.12.2020 прегледи: 680
През 2021 г. Сметната палата ще извърши три одита на COVID мерките

През 2021 г. Сметната палата ще направи три одита на публични средства за преодоляване на последствията от пандемията. От ведомството вече са приели програмата за следващата година, която предстои да бъде внесена в Народното събрание, предаде bTV, цитирана от БТА.

Планът за 2021 г. е да бъдат осъществени общо 342 одитни задачи от Сметната палата. Сред тях са следните три одита на публични средства във връзка с COVID мерките:

  • Изпълнение на мерките в здравеопазването във връзка с COVID-19;
  • Ефективност на мерките в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката (REACT-EU);
  • Ефективност на мерките в подкрепа на туризма.

В момента Сметната палата извършва други три одита, които са свързани с преодоляване на последиците от пандемията. Те се очаква да приключат през 2021 г. Одитират се разходите за икономически мерки за микро-, малки и средни бизнеси, както и мерките за социална подкрепа и заетост и тези за подпомагане на земеделските производители. Тези три одита се извършват в четири министерства: на икономиката, на финансите, на социалната политика и на земеделието, храните и горите.

Други специфични одити по актуални обществени теми през следващата година са на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД и на „Топлофикация София“ ЕАД.

„Държавна консолидационна компания“ управлява значителен финансов ресурс. Собственият капитал на дружеството през миналата година е възлизал на 1,2 млрд. лева, а този на управляваните от него активи – на около 1,5 млрд. лева. Важна част от дейността му е свързана с възлагане на дейности по ремонт и реконструкция на язовири, които са държавна и общинска собственост. Във връзка с това през 2018 г. капиталът на дружеството е бил увеличен целево с половин милиард лева.

„Топлофикация София“ предоставя изключително важна за софиянци услуга. От Сметната палата изтъкват, че е налице обществено напрежение около цените на предоставяната топлинна енергия, както и неяснота по фактурираните суми и изравнителните сметки, за което са постъпили множество граждански жалби и сигнали.