Бизнесът ще отчита финансовата помощ от държавата през ИСУН

Отчитането ще се извършва еднократно дори ако дружество е получило финансиране по двете фази на мярката

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 27.04.2021 прегледи: 715
Бизнесът ще отчита финансовата помощ от държавата през ИСУН

Дружествата, получили финансово подпомагане с оборотен капитал заради противоепидемичните мерки, ще декларират отчет за използваните средства през модула „Комуникация с УО“ на Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Отчитането ще се извършва еднократно, дори дружествата да са получили средства и по двете фази на мярката.

И за двете схеми, по които са подавани заявления BG16RFOP002-2.095 за основните и BG16RFOP002-2.097 за допълнителните данни, отчитането ще става чрез комуникация към подаденото и одобрено заявление в схема BG16RFOP002-2.095.

За улеснение на отчитането, след 6 май 2021 г., в модула „Комуникация С УО“ ще е налице и опция за изпращане на комуникация с наименование „Отчитане“, като дружествата трябва задължително да подадат и Отчет от краен ползвател на помощта по схема за набиране на заявления за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ по ОПИК и Декларация за липса на друго публично финансиране.

Подаването на документите по-горе е задължително условие за деклариране на отчетите. От НАП припомнят, че е необходимо те да са приложени коректно към съответното описание в падащ списък на подаваните документи в комуникацията. При необходимост дружествата могат да прилагат и допълнителни данни със свободно описание. Документите следва да са подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП) от представител на дружеството или да бъдат подадени сканирани документи, подписани на хартия.