Предложение: Ваучерите за храна да могат да се ползват при заплащане на туристически услуги в България

21 юни 2022, 14:12 387

Според вносителите на предложението тази промяна ще доведе до насърчаване на вътрешния туризъм

Депутати от управляващата коалиция внесоха предложение ваучерите за храна да могат да се използват и при заплащане на туристически услуги в България. Предложението е направено между първо и второ четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет, предаде econ.bg.

В икономически смисъл, според вносителите на предложението, тази промяна ще доведе до насърчаване на вътрешния туризъм и повишаване на приходите от туристическа дейност. По този начин ще се допринесе за стимулирането на вътрешния пазар на туристически услуги, което ще се отрази положително и на други сектори по веригата на стоки и услуги, както и на запазването на работни места.

Ваучерите за храна са признат разход за данъчни цели – те са освободени от облагане с данък върху доходите на служителя и върху тях не се правят осигурителни вноски. От началото на 2022 г. таванът на ваучерите беше увеличен от 80 на 200 лева. Беше разширено и предназначението им, като вече с тях могат да се плащат и разходите за ток, вода, парно и газ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент