Правителството обяви нови мерки в помощ на бизнеса

17 януари 2022, 10:51 543

До тях ще се прибегне в случай на ново пълно затваряне на страната заради разпространението на вируса

Министерството на икономиката и индустрията обяви нова схема за оказване на безвъзмездна финансова помощ на бизнеса в страната, предава „Инвестор“. До новите мерки ще се прибегне в случай на евентуално пълно затваряне в страната заради голям брой новозаразени и бързо разпространение на вируса.

Помощта ще бъде в размер на до 20% от нетните приходи на бизнесите за 2021 г., като таванът на сумите ще бъде 100 хил. лева за едно предприятие. За помощта ще могат да кандидатстват представители на всички сектори на българската икономика, които, в случай на ново пълно затваряне, преустановят дейност заради издадена заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро-, малки и средни предприятия.

От Министерството на икономиката посочват, че до пълно затваряне няма да се стига, докато не са напълно ясни компенсаторните мерки, които ще действат като противотежест на спирането на работата на бизнеса. Помощите вероятно ще бъдат администрирани от Националната агенция за приходите (НАП). От министерството предвиждат организирането на срещи със заинтересованите страни, за да обсъдят процеса.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент