ОИСР прогнозира забавяне на ръста на българската икономика до 1,7% през 2023 г.

22 ноември 2022, 14:25 395

От организацията очакват България да влезе в еврозоната в началото на 2024 г.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува втория си доклад за годината – „Икономически перспективи на ОИСР“, в който са очертани перспективите и очакванията за развитието на световната икономика през 2022 и 2023 г., пише Investor.bg.

За България експертите от ОИСР прогнозират ръстът на брутния вътрешен продукт ( БВП) да се забави до 1,7% през 2023 г., след което да последва възстановяване до 3,1% през 2024 г., подкрепено от инвестициите от фондовете на ЕС. Според тях износът ще бъде повлиян в негативна насока от влошаващата се макроикономическа ситуация в Европа, а високите цени на енергията и растящите лихвени проценти ще окажат натиск върху потреблението.

Относно инфлацията очакванията на ОИСР са тя да намалява в условията на стабилизиране на цените на енергията и потиснатата икономическа активност. Енергийните доставки ще бъдат осигурени – благодарение на ниската зависимост от газ, новия газопровод и позицията на нетен износител на електроенергия.

От организацията очакват България да влезе в еврозоната в началото на 2024 г.

Според ОИСР е необходимо ефективно управление и разгръщане на еврофондовете, за да бъде подкрепена активността и страната ни да се върне към предкризисния път на конвергенция към средните (по стандартите на организацията) доходи на глава от населението. Според експертите пакетите за подкрепа, пределните цени на електроенергията и намаленията на ДДС и акцизите върху газа са предпазили потребителите и предприятията от нарастващите цени на енергията. Същевременно обаче мерките трябва да бъдат по-добре насочени и разработени, за да запазят стимулите за икономии на енергия. В доклада се посочва още, че инвестициите във възобновяеми енергийни източници също следва да бъдат насърчавани, тъй като именно те биха спомогнали за съгласуване на усилията за декарбонизация на икономиката, както и за решаване на проблемите с енергийната сигурност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент