ОИСР: Икономиката на България с ръст от 3,8% през годината

Очакванията на ОИСР потвърждават пролетната прогноза на Европейската комисия за ръст на БВП у нас

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 01.06.2021 прегледи: 539
ОИСР: Икономиката на България с ръст от 3,8% през годината

След свиването от 4,2% през 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 3,8% през 2021 г., показва нова прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава „Труд“. За идната 2022 г. очакваният ръст е в размер на 4,4%.

Припомняме, че в своята пролетна прогноза през май Европейската комисия обяви очакван ръст от 3,5% и 4,7% на БВП у нас за 2021 г. и 2022 г., съответно.

Според експертите на ОИСР българската икономика ще се върне на нивата си отпреди пандемията в края на 2021 г. Възстановяването ще се изрази в постепенно подобрение на пазара на труда и в ръст на търсенето на домакинствата и бизнес инвестициите. Приоритет пред българските власти следва да бъде ускорената ваксинация, която ще позволи за допълнително отпадане на ограниченията – предпоставка за още по-бързо възстановяване, посочват от ОИСР.

Финансовата подкрепа от европейските фондове допълнително ще ускори процеса и ще повиши инвестициите в страната. Очаква се безвъзмездните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост да достигнат 10% от БВП на България преди кризата и да бъдат използвани през следващите няколко години.