Бюджетната комисия одобри на първо четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

С актуализацията се добавят над 65 млн. лева към бюджета на Здравната каса

автор: Теодора Иванова публикувано на: 10.06.2022 прегледи: 460
Бюджетната комисия одобри на първо четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание одобри на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. С измененията в Закона за НЗОК се добавят 65,5 млн. лева към бюджета на Здравната каса, като се предвижда приходите от здравноосигурителни вноски да нараснат вследствие на планираното увеличение на пенсиите.

В бюджета на НЗОК се предвижда общият ръст на здравноосигурителните приходи да възлезе на 111,8 млн. лева.

Заделени са 118,5 млн. лева, които в рамките на шест месеца да служат за изплащане на допълнителните трудови възнаграждения на персонала на изпълнителите на болнична медицинска помощ за периода на извънредната епидемична обстановка.

Близо 46 млн. лева ще бъдат насочени към болнична помощ, а за извънболнична са предвидени 10 млн. лева. С други 5 млн. лева ще бъдат покрити разходите по осигуряването на допълнителни 100 щатни бройки в системата на НЗОК от 1 юли 2022 г., които ще се занимават с нови за фонда дейности – отпускане на помощни средства, съоръжения, приспособления и медицински изделия за лица с увреждания.