Оборотът в търговията на дребно нараства с 11,1% на годишна база през януари

10 март 2022, 15:57 420

На месечна база ръстът в търговията на дребно е с 1,0%

През януари 2022 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотициклети“ нараства с 1,0% спрямо декември 2021 г., а на годишна база – с 11,1%, сочат предварителните данни на НСИ.

Месечни изменения

На месечна база през януари 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 2,0%, както и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,5%. При търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление с 3,2%.

Увеличение на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (2,9%), търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (1,8%) и търговията на дребно с разнообразни стоки (0,7%). По-значително понижение е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (2,5%) и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (1,3%).

Годишни изменения

На годишна база през януари 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – със 17,2%, търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 14,8%, и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 3,9%.

По-значителен ръст в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетен при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (35,8%), търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (22,4%) и търговията на дребно с разнообразни стоки (12,8%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент