Оборотът в търговията на дребно намалява с 1,4% на месечна база през юни 2022 г.

11 август 2022, 13:38 400

На годишна база нивото се запазва спрямо същия месец на 2021 г.

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ през юни 2022 г. намалява с 1,4% спрямо предходния месец. На годишна база се запазва равнището спрямо същия месец на 2021 г., сочат предварителните данни на НСИ.

За сравнение, през май 2022 г. оборотите на българските търговци на дребно отбелязаха годишен ръст от 5,0% и месечен – от 0,4%.

На месечна база през юни 2022 г. се наблюдава намаление на оборотите в следните групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 2,0%), търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,4%) и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,1%). В последната група е отчетено намаление при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 6,1%) и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 3,1%).

Месечно увеличение е регистрирано в две групи: търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 3,9%) и търговия на дребно с разнообразни стоки (с 1,1%).

На годишна база през юни 2022 г. е отчетено увеличение на оборотите в следните групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,3%) и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,3%). Намаление е отчетено при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3,1%).

При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, се наблюдава ръст в следните сфери: търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 24,1%), търговия на дребно с разнообразни стоки (с 11,2%) и търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 8,9%). По-съществено намаление на оборота в тази група е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 4,1%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент