Оборотът в търговията на дребно бележи ръст с 2,1% на годишна база през септември 2022 г.

10 ноември 2022, 14:46 294

На месечна база оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ нараства с 0,3%

През септември 2022 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ се увеличава с 2,1% спрямо същия месец на 2021 г. На месечна база, спрямо август 2022 г., е отчетен ръст с 0,3%, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

На месечна база през септември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборотите във всички големи групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,8%), търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,5%) и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,3%).

При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, на месечна база е регистрирано по-значително нарастване на оборота при: търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (със 7,6%) и търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 3,6%). Намаление се наблюдава при търговията на дребно с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности (с 1,5%).

На годишна база през септември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборотите в следните групи: търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,8%) и търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,3%). Намаление е отчетено при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2,8%).

При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, на годишна база е регистрирано по-значително нарастване на оборота при: търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 34,7%) и търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 19,7%). Намаление на оборота се наблюдава в две сфери: търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника (с 8,8%) и търговия на дребно с фармацевтични и медицински стоки (с 5,6%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент