НСИ представи данни за бизнес климата в България през юли 2022 г.

28 юли 2022, 17:22 403

Общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си спрямо предходния месец

Общият показател на бизнес климата в България през юли 2022 г. остава приблизително на равнището си от юни. Подобрение на показателя е отчетено в промишлеността и в търговията на дребно. В сектора на услугите нивото се запазва спрямо предходния месец, а в строителството е отчетено понижение.

През юли съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ бележи ръст с 2,1 пункта. Това се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Положителни са и техните прогнози във връзка с износа и производствената активност през следващите 3 месеца.

Основните затруднения при дейността на предприятията от промишления сектор остават свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Мениджърите очакват продажните цени в сферата да се увеличат през следващите 3 месеца.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ намалява с 2,9 пункта, което се дължи на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца. Те предвиждат намаление на новите поръчки, което би довело до понижаване на дейността им в краткосрочен план.

Най-големите трудности при развитието на строителния бизнес са несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила, като през последния месец има засилване на негативното им влияние. По отношение на цените, 49,3% от мениджърите очакват повишение през следващите 3 месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ бележи ръст с 0,7 пункта. Това се дължи на подобрените очаквания на търговците на дребно относно бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца. Прогнозите им за следващите 3 месеца относно обема на продажбите и поръчките им към доставчици обаче са по-резервирани.

Основна пречка за дейността на търговците на дребно остава несигурната икономическа среда – посочена от 68,7% от тях. На по-заден план остават конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Относно цените – спрямо юни нараства делът на търговците на дребно, очакващи увеличение през следващите 3 месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ приблизително запазва равнището си спрямо предходния месец. Мениджърите в сферата имат благоприятни оценки за настоящото търсене, а очакванията им за следващите 3 месеца са по-скоро умерени.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса в сферата на услугите. 21,8% от мениджърите прогнозират повишение на продажните цени през следващите 3 месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент