Нов ред за преизчисляване на пенсиите е в сила от 1 април

Според данни на НОИ заявленията за преизчисляване за 2020 г. са намалели тройно в сравнение с тези за 2019 г.

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 02.04.2021 прегледи: 706
Нов ред за преизчисляване на пенсиите е в сила от 1 април

От 1 април трудовите пенсии ще се преизчисляват с осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, само по служебен ред, съобщава Националният осигурителен институт (НОИ), цитиран от Cross. Служебното преизчисляване ще се извършва всяка година с данните за придобития от работещите пенсионери стаж до края на изминалата година.

Измененията в чл. 102 от КСО от 1 януари 2021 г. гласят, че преизчисляването ще се извършва на основата на данните за внесените осигуровки за миналата година, налични в системата на НОИ към 1 март на текущата година. Заявление за преизчисляване с допълнително придобит осигурителен стаж и осигурителен доход също може да бъде подадено, а преизчисляването в този случай ще се извършва ежегодно от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението.

За самоосигуряващите се лица преизчисляването ще се извършва на основа на внесените осигурителни вноски до края на месеца на подаване на заявлението, които са налични в системата на НОИ. Промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж предлагат заявлението за ежегодно преизчисляване да се подава както едновременно със заявлението за отпускане на пенсията, така и по-късно.

В случай че преизчисляването с осигурителен стаж и осигурителен доход е в ущърб на пенсионера, то размерът на пенсията ще се определя само въз основа на осигурителния стаж, натрупан след пенсионирането.

Според данни на НОИ заявленията за преизчисляване за 2020 г. са намалели тройно в сравнение с 2019 г. заради въведеното като противоепидемична мярка служебно преизчисляване – през 2020 г. те са 206 337, а през 2019 г. – едва 75 075.