НАП въвежда специализиран софтуер за откриване на скрити връзки между компании и хора

Обновеният софтуер ще подпомогне разкриването на схеми за данъчни измами и събирането на годни доказателства за данъчното и съдебното производство

автор: Александра Тодорова публикувано на: 05.03.2021 прегледи: 583
НАП въвежда специализиран софтуер за откриване на скрити връзки между компании и хора

Служителите на НАП се сдобиха със специализиран хардуер и лицензи за софтуер, чрез който ще откриват скрити връзки между хора и компании и ще разследват опити за данъчни измами. Компютрите и софтуерът са закупени по проект „Подпомагане на борбата с данъчни измами и сивата икономика в Република България чрез подобряване на техническата обезпеченост на НАП за извършване на компютърни разследвания", предаде „Труд“.

Новото оборудване и софтуер дават възможност за подобряване на процеса по събиране на качествени доказателства, необходими за разкриването и противодействието на схеми за данъчни измами и укриване на приходи. За оптималното използване на новите ресурси е проведено специализирано обучение на служителите на НАП, а с придобивките могат да се ползват повечето ИТ работни места в структурите на агенцията.  

Една от посоките, в които софтуерът ще бъде ефективен, е разкриването на общовалидни схеми за данъчни измами, установени като практика за различни компании, обслужвани от една и съща счетоводна фирма или обслужвани от една и съща адвокатска кантора. Важна информация за НАП при разследването на незаконни схеми е дали фирмите са свързани помежду си, макар официално да са с различни собственици.