НАП отпуска нови 54 млн. лева в подкрепа на бизнеса

Средствата ще бъдат разпределени сред повече от 15 000 предприятия, максималният размер на помощта за едно дружество е 100 хил. лева

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 11.05.2021 прегледи: 702
НАП отпуска нови 54 млн. лева в подкрепа на бизнеса

Националната агенция за приходите (НАП) ще осигури нови 54 млн. лева в подкрепа на най-засегнатите от противоепидемичните мерки предприятия в страната, съобщава „Труд“. От средствата ще могат да се възползват повече от 15 000 представители на бизнеса.

Условията и сроковете за кандидатстване по третата фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал ще бъдат обявени до края на седмицата. Максималната помощ за едно предприятие ще бъде в размер на 100 хил. лева, а за средствата ще могат да кандидатстват всички предприятия, преустановили дейността си в резултат от противоепидемичните мерки.

Кандидатстването ще се извършва отделно от първите две фази на програмата чрез услугата „Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал“ в портала за електронни услуги на НАП. За кандидатстването е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП), а попълването на данните се извършва в Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Максималната сума в първите два етапа на финансирането, отпускана на едно предприятие, беше в размер на 150 хил. лева, или общо 300 хил. лева за двете фази. С третата фаза максималното финансиране се увеличава на 400 хил. лева.

В стоте дни, в които НАП отговаря за финансовата подкрепа за бизнеса, са отпуснати 110 млн. лева, обработени са повече от 10 хил. заявления и са подпомогнати повече от 15 хил. предприятия.