МВФ влоши прогнозите си за растежа на световната икономика

28 юли 2022, 10:42 399

В доклада на Международния валутен фонд от юли се прогнозира инфлация от 6,6% в развитите икономики през 2022 г.

Международният валутен фонд (МВФ) влоши прогнозите си за растежа на световната икономика през 2022 г. Базовият сценарии от последния доклад от юли залага на растеж на глобалния брутен вътрешен продукт ( БВП) от 3,2%, което е с 0,4 базисни пункта под прогнозата от месец април, предаде econ.bg.

В доклада на МВФ се прогнозира инфлация от 6,6% в развитите икономики през 2022 г. Във възникващите и развиващите се икономики стойностите ще достигнат 9,5%.

От МВФ коментират, че трите най-големи икономики в света – САЩ, Китай и Европа, в момента са в застой, а много от негативните рискове, идентифицирани в априлската прогноза, вече се материализират. Рисковете за новите икономически перспективи преобладаващо са в посока надолу.

Развоят на войната в Украйна остава основен риск пред прогнозата на МВФ. Според икономисти тя може да доведе до рецесия, както и до допълнително поскъпване на храните и енергийните ресурси.

В доклада се посочва още, че руската икономика се справя по-добре от очакваното предвид санкциите – въпреки че очакванията са БВП да се свие с поне 6%.

Експертите предупреждават, че войната в Украйна може да доведе до внезапно спиране на европейския внос на газ от Русия. Това може да доведе до още по-нисък икономически растеж в Европа, както и до още по-висока инфлация. Растежът на икономиката може да се забави до 2,6% през 2022 г. и до 2% – през 2023 г.

От МВФ коментират, че по-строгите глобални финансови условия биха могли да предизвикат дългови затруднения в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики. Икономическият растеж на Китай може да бъде потиснат при нова силна вълна от COVID-19 и последващи локдауни, както и при по-нататъшно ескалиране на кризата в сектора на имотите. Същевременно геополитическата фрагментация може да попречи на световната търговия и сътрудничество.

Икономистите от МВФ са категорични, че високата инфлация трябва да бъде приоритет номер едно и подчертават, че неизбежното затягане на монетарната политика ще има своята икономическа цена. Те смятат, че трябва да се обърне специално внимание на ефекта от високите цени на енергоносителите и храните, трябва да се обособят специални политики за реваксинация на населението срещу новите варианти на COVID-19, а преминаването към по-екосъобразна икономика да не се пренебрегва.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент