Министерството на енергетиката увеличава тавана на помощите за високите цени на електроенергията

18 март 2022, 10:00 370

Помощта за небитовите потребители през април се увеличава от 250 на 300 лева

Министерството на енергетиката увеличава тавана на помощите, които държавата отпуска на небитови потребители заради високите цени на електроенергията – от 250 на 300 лева на мегаватчас през април. Предложението ще бъде внесено за гласуване в Министерския съвет, предаде Investor.bg.

Увеличението на помощите във връзка с високите цени на електроенергията идва след широк кръг консултации с бизнеса, Министерството на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране и други.

Договорено е също до края на март да бъде сформирана работна група, която да предложи дългосрочни и средносрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в България.

От Министерството на енергетиката уточняват, че схемата за подпомагане ще остане същата, а именно 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса за април и базовата цена от 185,59 лева за мегаватчас (средна цена базов товар на пазар „Ден напред“ на БНЕБ за юли 2021 г.).

Помощите се полагат на всички небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар (около 633 хил.).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент