Министърът на финансите издаде Указание за счетоводното отчитане на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия

В Указанието се уточнява как се извършва счетоводното отчитане на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия с подпомагане от 110 лв./MWh

автор: Татяна Тенева публикувано на: 30.12.2021 прегледи: 1106
Министърът на финансите издаде Указание за счетоводното отчитане на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия

На 29.12.2021 г. министърът на финансите Асен Василев издаде Указание относно счетоводното отчитане на приетата по-рано тази година Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия (Програмата). Указанието е издадено на основание чл. 15, т. 2 от Закона за счетоводството.

Програмата е разработена и приета в резултат от неблагоприятните промени в цените на електроенергията, за да подпомогне и компенсира всички небитови крайни клиенти, които могат да се определят като такива съгласно § 1, т. 27г и 33а от допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката.

Указано е, че подпомагането ще се извършва посредством самите доставчици, а именно производителите на електрическа енергия, които продават директно на крайни небитови клиенти, търговците на електрическа енергия, операторите на организиран борсов пазар на електрическа енергия и доставчиците от последните инстанции. Компенсациите ще се получават от Доставчиците, които трябва да намаляват сумата за плащане в издадените от тях фактури към небитовите крайни клиенти.

Съгласно условията на приетата Програма всеки небитов краен клиент, за периода от 1 октомври 2021 г. до 30 ноември 2021 г. включително, ще бъде подпомогнат с компенсация в размер от 110 лв./MWh използвана електроенергия, чието изплащане е предвидено да се извърши до 22 февруари 2022 г. В указанието е предвидено, че изчисляването на компенсацията се извършва, както следва: „на базата на количествената активна електрическа енергия, върху която се начислява цена „задължение към обществото“, с фиксирана сума за подпомагане от 110 лв. на един MWh, като в сумата не е включен ДДС.“ За целите на счетоводното отразяване изчислената по този начин сума следва да се приспада от фактурираната стойност на електроенергията с включен ДДС и начислен акциз. По този начин небитовите крайни потребители ще дължат по-малка за плащане сума.

В указанието изрично е уточнено, че Доставчиците следва да посочват във фактурите, които издават на своите клиенти, информация за полагаща им се компенсация. Предвидено е още, че Доставчикът е длъжен да уведоми клиента за компенсация, която му се полага и ако фактурата е издадена преди подписването на договора, по който същата се дължи. В този случай е указано, че компенсацията се предоставя на клиента посредством намаляването на последващо негово плащане и се отразява в следваща фактура.

В Указанието са посочени примери за счетоводното отчитане на Програмата.