МФ очаква излишък на бюджета от 115,4 млн. лева към април

Към същия период се очаква разходите по КФП да достигнат 16,545 млрд. лева

автор: Теодора Иванова публикувано на: 05.05.2021 прегледи: 436
МФ очаква излишък на бюджета от 115,4 млн. лева към април

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) за първите четири месеца на 2021 г. ще бъде положително – в размер на 115,4 млн. лева, или 0,1% от прогнозирания БВП, съобщиха от Министерството на финансите. На месечна база за април се очаква излишък от около 735 млн. лева.

Приходите, помощите и даренията по КФП към април се очаква да са 16,6 млрд. лева, или 35% от годишния разчет. Спрямо същия период на миналата година е отчетен ръст от близо 2 млрд. лева, който се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, по-конкретно на техния ръст с 2,3 млрд. лева. В същото време обаче постъпленията от помощи се свиват с 0,3 млрд. лева. Влияние върху това оказват и приетите законодателни промени, засягащи сроковете за подаване на годишна данъчна декларация по ЗКПО, както и за внасяне на корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и данък върху дейността от опериране на кораби.

Към месец април 2021 г. се предвижда разходите по КФП да достигнат 16,545 млрд. лева, или 31,5% от годишния разчет. През същия период на 2020 г. тези разходи бяха в размер на 12,9 млрд. лева. Годишният ръст се дължи на по-ниската база през 2020 г., когато е имало значително по-малки разходи за борбата с пандемията. Повлияли са и политиките в социалната сфера, както и тези по отношение на доходите.

Най-значително нарастване е отчетено при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта, която включва разходите за пенсии, изразходените средства са в размер на 420 млн. лева за добавките от 50 лева към пенсиите, увеличаването на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и на максималния размер на пенсията от началото на 2021 г.

Заради пандемията и механизмите за финансиране на здравни заведения има нарастване и при здравноосигурителните разходи. Към тях спадат и разходите за медикаменти, тестове, ваксини, консумативи и предпазни средства, както и за подкрепа на работещите на първа линия.

Ръст спрямо същия период на 2020 г. се отчита и в частта на капиталовите разходи. Той се дължи на извършените плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и др.

Към април 2021 г. изплатената от централния бюджет част от вноската на страната ни в бюджета на ЕС възлиза на 574,9 млн. лева.