КФН започва партньорство с финтех сектора у нас

Целта е подпомагането на развитието на небанковия сектор в страната

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 06.01.2022 прегледи: 466
КФН започва партньорство с финтех сектора у нас

Българският финтех сектор започва партньорство с Комисията за финансов надзор (КФН) с цел стимулиране развитието на финансови иновации, съобщава bTV. На среща, инициирана от КФН, е начертан план за действие и са набелязани стъпки, които да подкрепят развитието на небанковия финансов сектор в страната.

В обхвата на сътрудничеството попадат дейности като повишаване на финансовата грамотност на потребителите на финансови услуги и на инвеститорите чрез участие на представители на КФН в магистърски програми и обучителни иновационни лагери с ученици.

Експерти на комисията ще участват и в местни и международни уебинари на Българската финтех асоциация (БФА), както и ще провеждат редовни срещи с компаниите с цел извършване на оценка на възможните рискове за пазара и потребителите.

Партньорството цели още да насърчава използването на действащия вече Innovation Hub, с който се подобрява бързият и лесен достъп до информация за стартиращите компании и по въпроси и казуси с регулаторен и правен характер. Ще се извършват проучвания и подготовка за въвеждането на регулаторен за небанковия финансов сектор Sandbox – работна среда, осигурена от регулатора за тестване под наблюдение на нови финансови продукти.

Обсъжда се и модифицирането на текущата регулаторна рамка за колективно финансиране, която се разглежда като установена форма на алтернативно финансиране за стартиращите предприятия и малки и средни предприятия. Тази дейност ще бъде свързана с извършването на надзор на цифрова платформа, създадена с цел улесняване на комуникацията между потенциални инвеститори или заемодатели с търсещи финансиране предприятия.