Кабинетът отпуска 1,2 млрд. лева за компенсации и социални плащания

750 млн. лева от тях ще бъдат пренасочени към пенсиите, 450 млн. лева ще бъдат изплатени към бизнеса под формата на обезщетения

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 23.12.2021 прегледи: 444
Кабинетът отпуска 1,2 млрд. лева за компенсации и социални плащания

Правителството прие отпускането на нови средства заради високите цени на електроенергията в страната и за социални плащания, предава bTV. Средствата са част от допълнителните приходи, събрани в бюджета през годината, и възлизат на около 1,2 млрд. лева.

750 млн. лева от тях ще бъдат пренасочени към пенсиите, като ще осигурят изплащането на извънредни месечни добавки към всички пенсионери от януари до юни 2022 г. Останалите 450 млн. лева ще бъдат използвани за изплащане обезщетения на бизнеса заради високите цени на електроенергията в страната, които вчера достигнаха до повече от 800 лева/MWh в някои часови интервали.

Как точно ще бъдат разпределени средствата ще зависи от Народното събрание (НС), вместо от кабинета. Парите могат да бъдат пренасочени и към други пера, ако НС вземе подобно решение, както и да не бъдат похарчени.

От януари 2022 г. пенсионерите в страната спират да получават месечните добавки от 120 лева, а на 25 декември влиза в сила преизчисляването на пенсиите, с което те ще се увеличат средно с 12%. С отпадането на добавките от 120 лева и благодарение на допълнителни приходи в хазната пенсионерите ще могат да получават добавките от 60 лева от януари до юни. От 25 декември ще бъде увеличена и социалната пенсия от 149 на 170 лева.

Междувременно правителството одобри законопроект, с който се предлага удължаване на срока на действие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. до 31 март 2022 г.

Мярката е предприета, тъй като държавният бюджет за 2022 г. няма да бъде приет преди началото на следващата финансова година.