Изменения в очакванията на БНБ сочат растеж на реалния БВП от 3,8% за 2021 г. и 3,9% за 2022 г.

Промяната в очакванията на БНБ се базират на промените в макроикономическите прогнози на ЕЦП, ЕК и МВФ за предполагаемото развитие на международната икономика и очакваната динамика на цените на основните стокови групи на международните пазари

автор: Александра Тодорова публикувано на: 19.04.2021 прегледи: 518
Изменения в очакванията на БНБ сочат растеж на реалния БВП от 3,8% за 2021 г. и 3,9% за 2022 г.

3,8% растеж на реалния БВП през тази година и покачване до 3,9% през 2022 г. са очакванията на БНБ, посочени в последната макроикономическа прогноза на банката. В нея се посочва още, че прогнозите за икономиката на България са направени на база предполагаемото развитие на международната икономика и динамиките на цените на основните стокови групи на международните пазари. От прогнозата е изключено влиянието на политическия цикъл в България.

Промяната в очакванията за по-висок икономически растеж за страната ни е направена след промените в макроикономическите прогнози за 2021 г. и 2022 г. на ЕЦБ, ЕК и МВФ, ориентирани в посока на очакван ръст в световната търговия и ръст на глобалния БВП, посочват още от БНБ.

Макроикономическите прогнози за глобалната икономика претърпяват промени в резултат от няколко основни фактора, отбелязани като определящи за възстановяването на икономиката в световен мащаб, а именно  - постигане на търговско споразумение между ЕС и Великобритания, приемане на мащабен пакет от стимулиращи фискални мерки в САЩ и покачване на глобалната икономическа активност, започнала през втората половина на 2020 г.  

Очакват се още изменения на външното търсене на български стоки и услуги, които ще повлияят растежа на икономическата активност в България през тази и следващата година. Прогнозният растеж на реалния БВП през 2021 г. ще се дължи основно на увеличения нетен износ и на инвестиции в основен капитал, като очакванията са за забавено вътрешно търсене. Частното и правителственото потребление също ще окажат влияние върху изменението на БВП през годината, отбелязват от БНБ.

Относно инфлационния натиск – от банката очакват годишната инфлация да възлезе на 3%, общата инфлация да се забави до 0,7%, а към края на 2023 г. тя да достигне 1,3%. Базисната инфлация се очаква да се ускори в периода 2021-2023 г. Според анализа тази прогноза се базира на допусканията за динамиката на международните пазари на основни суровини, както и на нарастването на частното потребление и увеличените разходи за труд на единица продукция в страната.

Относно паричния сектор – запазва се тенденцията на очакване за ръст на спестявания в банките на бизнеса и домакинствата, като резултат от запазващата се несигурност за развитието на пандемията с COVID-19. При евентуално овладяване на пандемията в периода 2022-2023 г. броят на депозитите следва да намалее в резултат от намаляване на несигурността в икономически план.

От БНБ прогнозират и забавяне на растежа на кредитите за бизнеса и домакинствата през тази година, а с изтичането на удължените срокове за изплащанията по банковите кредити се очаква увеличаване на дела на лошите заеми в портфейлите на банките, както и затягане на кредитните стандарти и известно повишаване на лихвените проценти по заемите.

За периода 2022-2023 г. от БНБ очакват нарастване на кредитите за бизнеса и домакинствата, поради подобряване на макроикономическата активност и увеличаването на частното потребление и частните инвестиции.