IPO фонд ще съдейства на малки и средни бизнеси да се листват на борсата

Подбрани са 20 малки и средни компании и стартъпи, които ще участват в програмата през следващите 12 месеца

автор: Теодора Иванова публикувано на: 04.12.2020 прегледи: 667
IPO фонд ще съдейства на малки и средни бизнеси да се листват на борсата

БФБ и Фонда на фондовете  създадоха специален фонд, който да инвестира в обещаващи компании и да им съдейства да станат публични. Така нареченият IPO фонд не само ще инвестира в листнати компании, но и ще им помогне в процеса на публично излизане. Това обявиха Александър Георгиев, изпълнителният директор и зам.-председател на Управителния съвет на Фонда на фондовете, и Маню Моравенов, изпълнителният директор на БФБ, по време на Investor Finance Forum, предаде „Инвестор“.

Георгиев коментира, че голямата цел на съществуването на Фонда на фондовете е именно да бъде улеснен достъпът на финансиране на българските компании. Той допълни, че в инициативата на БФБ за пазар Beam е видял добри възможности за инвестиции на фонд мениджърите.

От БФБ са подбрали 20 компании, половината от които са стартъпи, а останалите – малки и средни, на базата на добре организирани критерии. Тези компании ще участват в програмата през следващите 12 месеца. Всяка година ще се избират 20 нови компании, които ще получат достъп до институционално инвестиране чрез пазара. Изпълнителният директор на БФБ обясни, че най-важната цел е институциите да започнат да комуникират и да има обратна връзка. Така ще бъде дадена видимост на тези компании, както и достъп до инвеститори. Един от начините, по които това ще се случва, ще бъдат стратегически срещи, организирани от БФБ. Това ще помогне както на компаниите, така и на самите институции, които ще могат да си подберат много по-добре инструментите, с които да ги финансират.

От своя страна, Моравенов изрази очакванията си избраните компании да получат стойност от самата кампания и впоследствие да станат нейни посланици. Според него въпросът пред тях е дали искат да се развиват по-агресивно и да търсят нови капитали. Той подчерта, че привличането на капитал води до мултиплициране на възможностите за развитие на компаниите и допълни, че такъв тип фонд може да се създаде и за компании на регулиран пазар. По този начин ще се финансират не само компании с добър растеж, но и такива, които имат нужда от дялово финансиране.

Георгиев изрази увереност, че програма като тази може да помогне на развитието на българския бизнес. Той подчерта, че в момента най-голямото предизвикателство за компаниите е да се справят с последствията от коронакризата и да намерят клиенти.

Директорът на Фонда на фондовете коментира също, че в момента много големи компании, чиито бизнес расте на фона на пандемията, се нуждаят от финансиране – например онлайн търговията. Според него в момента се наблюдава голямо търсене на дългово финансиране.

По думите на Георгиев, фондът работи и по антикризисен гаранционен инструмент в помощ на банките, за да бъде увеличен техният апетит за риск. По този начин те ще могат да финансират бизнеси, които при други условия не биха финансирали. Същевременно те ще имат и възможност да им предоставят много по-изгодни условия.