Investor Finance Forum: Кризата е ускорила процеса на иновациите

Финансови експерти смятат, че пандемията е била катализатор за много действия, ориентирани към дигиталната комуникация

автор: Теодора Иванова публикувано на: 07.12.2020 прегледи: 819
Investor Finance Forum: Кризата е ускорила процеса на иновациите

Темите за инвестиционните стратегии и за иновациите по време на пандемията бяха сред акцентите на тазгодишното девето издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в България и региона – Investor Finance Forum. Годишната финансова конференция, организирана от Investor.bg, се проведе на 3 декември под формата на хибридно събитие от онлайн дискусии и телевизионно студио, излъчвани по каналите на Investor Media Group, предаде БТА.

Владимир Савов, зам.-председателят на КФН, коментира темата за състоянието на българския застрахователен сектор. По думите му, секторът се справя добре към този момент, макар да има известен спад на премийния приход от около 2,5% на годишна база от пролетта насам. Според него този спад е умерен и управляем. Наблюдава се и умерен ръст на интереса към застрахователни продукти в сферата на здравеопазването. Савов коментира, че секторът полага големи усилия в насока дигитализиране на продуктите, като кризата е ускорила процеса на иновациите в този аспект.

Георги Робев, регионалният бизнес директор на Software Group за Европа и Централна Азия, споделя мнението, че пандемията е била катализатор за много действия, ориентирани към дигиталната комуникация. Според него основният проблем пред бързото адаптиране към дистанционно банкиране е свързан основно със сигурността на електронната идентификация.

Темата за инвестиционните стратегии също беше засегната по време на форума. Павел Николов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „ЕвроФинанс“, изрази мнение, че инвеститорите очакват централните банки на държавите да продължат да стимулират. Според него те понижават лихвите, пазарът се откъсва от действителността, а инфлацията в момента се пренася към финансовите активи.

Водещи експерти, които взеха участие във форума, се обединиха около тезата, че глобалната рецесия се маскира като пандемия. Според тях за рецесия и циклична икономическа криза се говори още от миналата година, но пандемията е била удобно средство за скриване. Те смятат, че има множество други фактори, влияещи на световната икономика, и припомнят думите на математици и исторически икономисти, според които мащабите на тази криза ще задминат тези на Голямата депресия от 1929 – 1933 г.

Николай Василев, управляващ партньор и изпълнителен директор на Expat Capital, коментира темата за инвестициите в момента. Според него има успокояване на пазарите след президентските избори в САЩ и патова ситуация не се очаква да има, предвид перспективата за масово ваксиниране през пролетта. Други експерти прогнозират, че 2021 г. ще бъде трудна и инвестициите във всяка българска дейност и компания, която е с успех на международните пазари, би допринесла за икономиката ни. Според тях се задава десетилетие на активните, а не на пасивните мениджърски стратегии.