Икономисти прогнозират 45% вероятност за рецесия в еврозоната

12 юли 2022, 10:24 643

Рискът от рецесия в еврозоната продължава да се увеличава, тъй като нараства заплахата от недостиг на природен газ и се запазват рекордно високите нива на инфлацията

Рискът от рецесия в еврозоната продължава да се увеличава, тъй като нараства заплахата от недостиг на природен газ и се запазват рекордно високите нива на инфлацията. Това сочат резултатите от анкета, проведена от „Блумбърг“ сред икономисти и пазарни анализатори.

В юлската си прогноза експертите оценяват вероятността за икономическа рецесия на 45% (при 30% в юнското проучване и 20% в проучване, проведено преди войната в Украйна). Голяма част от тях очакват Германия да бъде сред първите засегнати държави, при които ще се стигне до съкращения на производството поради голямата зависимост от доставките на природен газ от Русия.

Анкетираните от „Блумбърг“ икономисти влошиха прогнозите си и за инфлацията във валутния блок, въпреки че все още имат очаквания ръстът на цените да се забави до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) – 2% през 2024 г. Експертите също така са на мнение, че инфлацията ще достигне своя връх още през настоящото тримесечие. По последни данни на „Евростат“, потребителските цени в еврозоната отбелязаха повишение с 8,6% на годишна база през юни, след като през май беше отчетен ръст от 8,1%. Това е най-високата стойност, отчитана от европейската статистическа служба.

Относно лихвения процент, експертите очакват ЕЦБ да го увеличи до 0,75% годишно до края на 2022 г., а до март 2023 г. – до 1,25%. В прогнозата от юни очакванията бяха той да достигне 1,25% през юни 2023 г.

През втората половина на 2022 г. икономистите предвиждат лека рецесия в еврозоната, която няма да е достатъчна, за да се намали търсенето и инфлацията да се върне до целевите равнища, което ще накара ЕЦБ да повиши постепенно лихвения процент.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент