Германия запазва водеща позиция като търговски партньор на България

26 януари 2022, 10:28 444

Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Тим Курт коментира инвестициите и успешните търговски отношения между двете страни

Германия запазва позицията си на водещ търговски партньор на България въпреки предизвикателствата пред международната търговия, породени от пандемията. Това заяви Тим Курт, президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), по време на церемонията по официалното връчване на наградата на германската икономика за 2021 г., която е част от новогодишния прием на Камарата, предаде БТА.

Курт коментира, че пандемията е променила икономиките по целия свят и те са изправени пред големи предизвикателства, но българската и германската икономики се адаптират към новата действителност. Той допълни, че дигитализацията, повишаването на ефективността и новите хибридни формати са шансовете, които пандемията ни дава.

Президентът на ГБИТК цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода от януари до септември 2021 г. Според тях търговският обмен между България и Германия възлиза на 7,033 млрд. евро за периода, като износът от България към Германия е 4 млрд. евро, а вносът от Германия е 3,032 млрд. евро. Курт допълни, че въпреки тежкия период интересът на инвеститорите се е запазил, като са били направени няколко големи инвестиции. По данни на БНБ, цитирани от него, за най-големите чуждестранни инвеститори у нас в периода януари – октомври 2021 г. Германия е на второ място (след Люксембург) с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро.

Курт изтъкна, че тази година са били получени повече номинации за наградата на германската икономиката, отколкото когато и да е досега, което е повод за оптимизъм.

На церемонията присъства и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който определи Германия като „най-големия търговски партньор на България“ и изрази надеждите си това успешно партньорство да продължи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент