Еврото достигна най-високите нива на доверие

70% от европейските граждани подкрепят еврото, българите са скептични по отношение на валутата

автор: Александра Тодорова публикувано на: 26.04.2021 прегледи: 544
Еврото достигна най-високите нива на доверие

Проучване на Евробарометър показва, че еврото се ползва с подкрепата на 70% от европейските граждани, с което бележи и най-високите нива на доверие от създаването на валутния съюз. Най-голяма е подкрепата от страните, които са част от еврозоната, като само през последната година доверието расте с 3 пункта, сочи още проучването.

От данните става ясно също, че доверието в еврото е било най-ниско към края на 2012 г., като оттогава подкрепата бавно расте. Сред анкетираните българи едва 40% подкрепят единната европейска валута. Въпреки това влизането в еврозоната си остава приоритет за страната ни, с очаквано присъединяване към валутния съюз през 2024 г. Най-висока е подкрепата на еврото в Португалия, Словения и Ирландия (над 90%), а най-ниска – в Швеция (25%).

Наблюдава се ръст и на доверието в европейските институции. 49% от европейците показват доверие в ЕС, което е с 6 пункта повече спрямо миналогодишното проучване. 43% пък гласуват слабо доверие. България гласува 53% доверие на ЕС, а най-високо остава доверието на португалските граждани (78%).

По повод състоянието на икономиката – 29% от европейците определят състоянието на националните си икономики като „добро“, а 69% - като „лошо“. В България едва 10% от гражданите са оптимисти и определят икономиката като добра. Подобно е мнението и на Испания и Италия, които са сред най-тежко засегнатите от пандемията страни.

Сред най-големите оптимисти за доброто икономическо състояние на страните си са гражданите на Люксембург (86%), Швеция (81%) и Дания (71%), показват още данните на Евробарометър.