Европейската комисия нае седем банки за първия голям COVID заем

Емисия на 10-годишни облигации е първата, която ще финансира мегафонда на Блока

автор: Теодора Иванова публикувано на: 15.06.2021 прегледи: 662
Европейската комисия нае седем банки за първия голям COVID заем

Европейската комисия нае седем банки за първата емисия 10-годишни облигации, с която ще финансира мегафонда на Блока. Тази стъпка е част от плана за възстановяване на регионалната икономика от последствията от COVID пандемията, предаде  „КРОСС“.

Със сделката се дава старт на емитирането на дълг за до 800 млрд. евро до 2026 г. Целта е с тези средства да се осигури както безвъзмездна подкрепа, така и възможност за отпускане на заеми за страните членки. Това е безпрецедентен акт на фискална солидарност от страна на ЕС, който ще го превърне във водещ европейски кредитополучател.

До момента от името на Блока ЕК е изтеглила 90 млрд. евро за финансиране на инструмента SURE за запазване на заетостта. По тази мярка България получи заем в размер на 1 млрд. лева.

Настоящата първа емисия за финансиране на големия фонд за възстановяване и устойчивост ще набере 10 млрд. евро. Водещи банки по сделката ще бъдат ВNР Раrіbаѕ, DZ Ваnk, НЅВС, ІМІ-Іntеѕа Ѕаnраоlо и Моrgаn Ѕtаnlеу, а Dаnѕkе Ваnk и Ѕаntаndеr щe имат ролята на ĸo-вoдeщи мeниджъpи.

Предвижда се тази година ЕС да набере дълг на стойност 80 млрд. евро на международните пазари. Първите средства се очаква да бъдат пренасочени към Португалия, Испания, Гърция и Дания.