ЕК промени правилата за предоставяне на държавна помощ на бизнеса

Новите промени влизат в сила от 1 януари 2022 г. и са с поставен приоритет върху зелените политики, цифровизацията и индустриализацията

автор: Александра Тодорова публикувано на: 20.04.2021 прегледи: 567
ЕК промени правилата за предоставяне на държавна помощ на бизнеса

ЕК промени правилата за предоставяне на държавни помощи от националните власти на бизнеса в изостаналите райони на ЕС. Новите правила влизат в сила от 1 януари 2022 г. и са с поставен приоритет върху зелените политики, цифровизирането и индустриализацията, съобщават от Комисията.

Промените ще позволят разширяване на дейностите, които ще могат да бъдат подпомогнати с публични средства в по-бедните райони на ЕС. Проектите ще бъдат насочени към промени в инфраструктурата, доходите, както и структурни промени, свързани с обезлюдяването и безработицата.

Максимален размер на помощта ще могат да получат регионите, разположени по външните граници на ЕС, засегнатите от загуба на население, причисляващите се към групата на най-бедните или региони, които са част от Механизма за справедлив преход по Зеления пакт.

Критериите за определяне на подпомаганите райони остават непроменени, но освен по-бедните страни, с доход до 75% от средния за ЕС, ще се включат и региони от т.нар. тип „B”. Това са региони, изправени пред особени предизвикателства.

За да участва страната ни в обновената програма, българските власти трябва да изготвят карта на регионалните помощи, за да определят кои географски региони имат нужда от подкрепа и в какъв размер. Картите трябва да бъдат предварително одобрени от ЕК преди финансирането.