ЕЦБ започва постепенно повишаване на лихвите от лятото на 2022 г.

13 май 2022, 10:14 73

Повишаването на лихвите е с цел противопоставяне на растящата инфлация, която през април 2022 г. достигна рекордните 7,5% на годишна база в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне постепенно повишаване на лихвите, считано от лятото на 2022 г. Това съобщи членът на ЕЦБ и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от БНР.

Повишаването на лихвите е с цел противопоставяне на растящата инфлация в еврозоната, която през април 2022 г. достигна рекордните 7,5% на годишна база. Очаква се до края на годината тя да остане висока, а до 2024 г. да се върне към целевото ниво на ЕЦБ от около 2%.

Множество участници и анализатори на финансовите пазари, като агенция „Фич“ и американската Citibank, очакват ЕЦБ да започне цикъла на повишаване на рекордно ниските си лихви през втората половина на 2022 г.

Според управителя на централната банка на Естония – Мадис Мюлер, досегашната парична и лихвена политика на ЕЦБ е „неподходящо облекчена“ предвид високите нива на инфлацията. Неговото мнение е, че централната банка трябва да прекрати програмата си за закупуване на активи в началото на юли или няколко седмици по-късно, а скоро след това – да започне да повишава лихвите. Мюлер подкрепя постепенното им повишаване с 25 базисни пункта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент