ЕЦБ повиши значително очакванията си за инфлацията през 2022 г.

Заради войната в Украйна Европейската централна банка преразгледа силно низходящо прогнозата си за нарастване на БВП в еврозоната през тази година

автор: Теодора Иванова публикувано на: 11.03.2022 прегледи: 400
ЕЦБ повиши значително очакванията си за инфлацията през 2022 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) преразгледа в низходяща посока прогнозата си за нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната през 2022 г. Заради отражението на войната в Украйна ЕЦБ повишава значително очакванията си за инфлацията, предаде econ.bg.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард коментира, че се очаква войната да има голямо отражение върху икономическата активност и инфлацията, като ще доведе до покачване на цените на енергията и на суровините, както и до нарушаване на международната търговия и спад на доверието.

Експертите от ЕЦБ прогнозират увеличение на БВП в еврозоната с 3,7% през 2022 г., поправяйки прогнозата си за ръст от 4,2%. Те очакват покачването на цените да достигне 5,1% вместо обявените по-рано 3,2%.

ЕЦБ се ангажира да вземе всички необходими мерки за осигуряване стабилността на цените и запазване на финансовата стабилност на фона на последиците от войната. Също така банката ще ускори свиването на мерките в подкрепа на икономиката, което е неочакван завой в паричната политика, коментира агенция „Ройтерс“.