ЕЦБ изкупува държавни облигации за милиарди евро от най-уязвимите държави в еврозоната

Целта на банковия регулатор е да осигури подкрепа за тях в периода на икономическа несигурност и нарастващи лихви

автор: Теодора Иванова публикувано на: 08.08.2022 прегледи: 415
ЕЦБ изкупува държавни облигации за милиарди евро от най-уязвимите държави в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да изкупува държавни облигации на стойност милиарди евро от най-уязвимите държави в еврозоната. Целта на банковия регулатор е да осигури подкрепа за тези страни в периода на икономическа несигурност и растящи лихви, съобщава Financial Times.

През март 2022 г. централната банка на еврозоната прекрати програмата си за спешно закупуване на облигации, но продължава реинвестирането на средствата, получени от емитентите. Така през месеците юни и юли регулаторът е „инжектирал“ общо 17 млрд. евро в пазара на държавни облигации на Испания, Италия и Гърция, докато обемът на облигациите на Франция, Германия и Нидерландия в баланса на ЕЦБ е намалял с 18 млрд. евро поради изтичане на техния падеж.

ЕЦБ се надява да предотврати задълбочаването на пропастта между повече и по-малко богатите икономики от еврозоната. Страховете от такъв сценарий доведоха до увеличаване на спреда между доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия и Германия до 2,4 процентни пункта през юни – което не е наблюдавано от началото на пандемията, но действията на банковия регулатор допринесоха за намаляване на спреда до около 2,1 процентни пункта.