Доклад на ЕК: Цените на храните са се повишили средно с 12% в ЕС и с 23% в световен мащаб

2 август 2022, 12:11 370

През 2022 г. най-значителни са били разходите за селскостопанските суровини, нужни за производството на храна

Европейската комисия (ЕК) публикува нов доклад, в който се анализира динамиката на цените на хранителните продукти и селскостопанските ресурси както в рамките на ЕС, така и в световен мащаб. Според проучването през последната година цените на храните са се повишили средно с 12% в ЕС и с 23% в световен мащаб, предаде econ.bg.

Данните от доклада показват, че през 2022 г. най-значителни са били разходите за селскостопанските суровини, нужни за производството на храна. Цената на тора за фермерите се е увеличила с 85%, а на фуражния ечемик за животните – с 54%.

Цените на храните достигнаха рекордно ниво в началото на година, но по данни от юни започва положителна тенденция към постепенното им намаляване в световен мащаб. В ЕС обаче стабилизирането все още не е толкова осезаемо, тъй като държавите от континента са силно зависими от вноса на зърно както за добитъка, така и за потреблението.

Според доклада на ЕК средната цена на обикновената пшеница в ЕС през юни е била 388 евро за тон, а за твърдата пшеница е достигнала 518 евро за тон, което е съответно с 84% и 90% повече спрямо миналата година.

Ечемикът се търгува средно за 347 евро за тон, което е с 65% повече на годишна база. При царевицата през юни ръстът в цената е с 23% – до 337 евро за тон.

През юни цените остават рекордно високи и при млечните продукти, като в ЕС се наблюдава повишение, а в световен мащаб – постепенно спадане.

Нарастващите цени на фуража за животни в ЕС изпреварват продажните цени на месото. При говеждото и пилешкото се наблюдава рязко поскъпване – с 26%, докато при свинското цените са се повишили с 15%.

Петролът е поскъпнал най-значително в ЕС – 7,2 евро за килограм през юни, т.е. със 77% повече на годишна база.

През последната година в рамките на ЕС торовете са поскъпнали с 82%, а дизеловото гориво – с 85%. Значително е повишението на цените на фосфорните торове – със 130%, както и на калиевите торове – със 177%, и на карбамида – със 75%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент