Доходите на повечето домакинства остават без промяна през второто тримесечие на 2022 г.

12 септември 2022, 11:57 395

Значителни остават затрудненията при покриването на ежедневните разходи на домакинствата

През второто тримесечие на 2022 г. доходите на повечето домакинства в България остават без промяна. Това сочат резултатите от допълнителна анкета на НСИ към Наблюдението на домакинските бюджети. Проучването има за цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията от COVID-19. Проведено е сред 5 740 лица на възраст над 16 навършени години, от 3 053 домакинства.

Резултатите от проучването сочат, че през второто тримесечие на 2022 г. при 73% от лицата доходът на домакинството им не се е променил спрямо последните 12 месеца. При 19,2% от анкетираните има увеличение на доходите, което е с 0,7 процентни пункта повече спрямо първото тримесечие, но спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. е с 10,6 процентни пункта по-малко.

Основни причини за нарастване на доходите през последните три тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи, както и индексиране или преизчисляване на работната заплата.

За последните 12 месеца намаление на доходите са посочили 7,7% от анкетираните лица. Основни причини за това са загуба на работа, безработица, фалит на собствена фирма и намаляване на работното време, надницата или заплатата.

Значителни остават затрудненията при покриването на ежедневните разходи на домакинствата. През второто тримесечие на тази година, както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, изпитващи затруднения при покриване на ежедневните си разходи, остава относително висок – над 75%. С известни затруднения са 37,1% от анкетираните, 23,5% определят покриването на разходите си като „трудно“, а 12,9% – като „много трудно“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент