Действието на Бюджет 2021 е удължено до 31 март

Финансовата комисия към парламента прие и текстове, с които се гарантира несеквестируемостта на ковид добавките за пенсионерите

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 21.01.2022 прегледи: 387
Действието на Бюджет 2021 е удължено до 31 март

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на второ четене законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2021 до 31 март тази година, съобщава БТА. Текстовете на законопроекта уреждат социални плащания, обезщетения, размерите на минималния и максималния осигурителен доход, пенсиите и други.

До удължаването на действието на Бюджет 2021 се стига след като България започна новата година без изготвена финансова рамка за предстоящите 12 месеца. По думите на министъра на финансите Асен Василев текстовете на Бюджет 2022 ще бъдат внесени за одобрение в парламента до 31 януари и ще бъдат приети през февруари или в първите дни на март.

Бюджетната комисия прие и текстове, които да гарантират несеквестируемост на ковид добавките към пенсии, които са в размер на 60 лева месечно за всички пенсионери. Тези промени са по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която съобщи, че е получила сигнали от граждани, че добавките биват удържани заради дългове или изобщо не стигат до възрастните хора с наложени запори.

Финансовата комисия поиска и от БНБ да спусне специални указания до търговските банки, за да не се допускат грешки, когато се налагат запори или обезпечителни мерки по средства с гарантирана несеквестируемост.