Държавата удължи срока на финансовата подкрепа до юни

Финансирането по мярката „60/40" се увеличава със 117 млн. лева, други четири механизма с допълнителни 120 млн. лева

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 07.05.2021 прегледи: 467
Държавата удължи срока на финансовата подкрепа до юни

Държавата удължи срока на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса и работещите заради пандемията от COVID-19 до юни, съобщава „Телеграф“.

Нови 117 млн. лева бяха отпуснати по мярката „60/40". До момента по нея са изплатени 1,15 млрд. лева в помощ на бизнеса и са запазени повече от 300 000 работни места. Други четири мерки ще получат допълнителни 120 млн. лева.

Механизмът „Запази ме“, който компенсира работници заради затворените бизнеси с до 75% от месечния им доход, ще борави с нови 25 млн. лева. Допълнителни 50 млн. лева са предназначени за мярката „Заетост за теб“, която подпомага разкриването на нови работни места от работодателите и назначаването на безработни за период до шест месеца, покривайки минималната работна заплата. Програмата „Родители в заетост“ продължава да функционира с нови 23 млн. лева, а документи по нея се приемат до края на май.

Допълнителни 22 млн. лева ще бъдат отпуснати и за подкрепа на най-пострадалите сектори от пандемията – „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“, оказвайки финансова подкрепа с по 290 лева за всяко работно място.