Държавата отпуска нови 100 млн. лева на ББР за безлихвени кредити

В момента само две партньорски банки продължават да приемат заявления – „Инвестбанк“ и „Търговска банка Д“

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 02.03.2021 прегледи: 509
Държавата отпуска нови 100 млн. лева на ББР за безлихвени кредити

Държавата предвижда нови 100 млн. за безлихвени кредити за Българската банка за развитие (ББР), предаде „Банкер“. Програмата е насочена към пострадалите от пандемията служители на трудов договор в неплатен отпуск, самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, преустановили дейност.

До края на 2020 г. таванът на безлихвените кредити беше 4 500 лева, а след промените ББР ще отпуска заеми до 6 900 лева. Гарантираните кредити за физически и юридически лица по изпълняваните чрез ББР мерки до момента са в размер на 340 млн. лева. По думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, сумата ще отговори на търсенето на безлихвени заеми, пред което са изправени търговските банки-партньори.

Част от тях временно няма да приемат заявления за отпускане на кредити до официалното приемане на промените в бюджета на програмата. Нови заявления ще продължават да се приемат в клоновете на „Инвестбанк“ и „Търговска банка Д“, допълва „Банкер“.

През март 2020 г. ББР получи 700 млн. лева от държавата. От тях 200 млн. бяха предвидени за безлихвени кредити, а останалите 500 млн. – за подпомагане на бизнеса.

Максималният срок за погасяването на задълженията е 5 години, а гратисните периоди варират от 6 до 24 месеца. Кредитите са освободени от такси, комисиони и неустойки.