Цената на златото с най-голям спад от 10 години насам

Благородният метал, който през 2020 г. стигна исторически връх от 2 061 долара за тройунция, вчера е достигнал цената от 1 835,55 долара на борсата в Ню Йорк

автор: Теодора Иванова публикувано на: 29.01.2021 прегледи: 1307
Цената на златото с най-голям спад от 10 години насам

Цената на златото отбеляза най-големия си спад от 2011 г. насам. Благородният метал, който през 2020 г. стигна исторически връх от 2 061 долара за тройунция, вчера е достигнал цената от 1 835,55 долара на борсата в Ню Йорк, предаде в. „Телеграф“.

Поскъпването на долара е една от причините за поевтиняването на златото. По думите на експерта по инвестиционно злато Мартин Миланов, от началото на януари тройунцията е ударила около 1 800 долара, след което отново се е качила до 1830-50-70 долара.

Тъй като пандемията все още е в разгара си, експертът смята, че в дългосрочен план не се очаква благородният метал да поевтинява. Допълнителна несигурност предизвиква полемиката в много държави относно въпроса дали ще има достатъчно ваксини, дали ще са ефективни и какъв туристически сезон се очаква. Младенов пояснява, че тази несигурност винаги тласка цената нагоре. Той припомня, че на 7 август 2020 г. цената на златото е достигнала 2 061 долара, така че според него би могла да продължи да пада, но и да расте – до възвръщане на позициите си.

По думите на експерта, инвестирането в злато все още е най-предпочитаният начин за спестяване от масовия българин. То се предпочита пред среброто, върху което се начислява ДДС. При пандемията обаче все повече хора са осъзнали, че всичко се обезценява, независимо в каква валута се спестява.

Българите имат сравнително лесен достъп до физическо инвестиционно злато, за разлика от други европейски държави, като например Румъния, Унгария и Чехия. Младенов коментира, че все повече млади хора инвестират в злато, като по-голяма част от тях се занимават с изкупуване, а по-малка – с продажба. През 2019 г. от 40 кг на месец пазарът се е увеличил с около 10 кг, достигайки до 50 кг на месец. Все още не са публикувани резултатите за миналата година, но се очаква тази нова тенденция да се запази и дори да покаже увеличение.