Бюджетът е с 657 млн. лева дефицит за тримесечието

Тази сума възлиза на 0,5% от брутния вътрешен продукт

автор: Теодора Иванова публикувано на: 01.04.2021 прегледи: 372
Бюджетът е с 657 млн. лева дефицит за тримесечието

Бюджетът приключва тримесечието с дефицит от 656,5 млн. лева, сочат предварителни данни, цитирани от Министерството на финансите, предаде „Телеграф“. Тази сума възлиза на 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Към края на февруари бюджетът беше с излишък от 24,3 млн. лева. Той се формира от дефицит по националния бюджет (в размер на 57,5 млн. лева) и превишение на приходите над разходите по европейските средства (в размер на 81,8 млн. лева).

В края на март Министерството на финансите отчете ръст на данъчните приходи с 365,8 млн. лева спрямо същия период на 2020 г. Върху данъчните постъпления влияние оказва и удължаването на някои срокове за внасяне на данъци, което беше въведено във връзка с пандемията.

Противоепидемичните мерки за преодоляване на кризата с COVID-19 водят до голямо увеличение на разходите. Към края на март те се очаква да възлизат на 11,9 млрд. лева. Преди една година те са били 9,6 млрд. лева, което означава, че разходите са се увеличили с близо 2,3 млрд. лева. Принос за това имат както мерките за запазване на заетостта, така и тези за подкрепа на бизнеса. Отделно близо 320 млн. лева са използвани за допълнителните 50 лева към пенсиите, които пенсионерите ще получат през април. Също така повишението на разходите се дължи и на по-високите пенсии – минимална и максимална, както и на финансовата подкрепа на държавата към персонала на първа линия в борбата с пандемията.