БНБ вдига антицикличния капиталов буфер за рискови заеми на 2% от октомври 2023 г.

От всеки заем, който е оценен като рисков, банките ще заделят резерв от 2% за покриване на евентуални загуби, ако той спре да се обслужва

автор: Теодора Иванова публикувано на: 30.09.2022 прегледи: 300
БНБ вдига антицикличния капиталов буфер за рискови заеми на 2% от октомври 2023 г.

От второто тримесечие на 2023 г. БНБ повишава на 2% антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции през четвъртото тримесечие, съобщават от централната банка.

Вдигането на антицикличния буфер означава, че от всеки заем, който е оценен като рисков, банките ще заделят резерв от 2% за покриване на евентуални загуби, ако той спре да се обслужва. По закон решението на БНБ се обявява на банките една година преди влизането му в сила.

При взимането на решението централните банкери са отчели, че съотношението кредит към брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 89,1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно – 32 процентни пункта, съответстващо на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер, колкото е тя към момента. Перспективата се променя, когато се вземат предвид допълнителните индикатори, отчитащи кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти и общото състояние на икономическата среда.

Експертите на БНБ коментират, че активността на кредитния пазар остава висока, което се дължи на текущите отрицателни реални лихвени проценти, както и на засиленото предлагане на кредити.