БНБ увеличава резервите си с 2 млрд. лева

Това става възможно вследствие повишаването на специалните права на тираж (СПТ) на Международния валутен фонд с 650 млрд. долара

автор: Димитър Рахталиев публикувано на: 03.08.2021 прегледи: 573
БНБ увеличава резервите си с 2 млрд. лева

Българската народна банка (БНБ) ще увеличи резервите си с 2 млрд. лева вследствие одобрено повишаване на Специалните права на тираж (СПТ) на Международния валутен фонд (МВФ), предава Българското национално радио (БНР). Съветът на управителите на централни банки на МВФ одобри вчера общо разпределение на СПТ в размер на 650 млрд. щатски долара.

Разпределението на специални права ще се проведе на 23 август, когато към резервите на БНБ ще бъдат прибавени общо 859 млн. СПТ, равностойни на около 2 млрд. лева. Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на държавите членки на МВФ пропорционално на съществуващите им квоти във фонда. 

Така общият размер на СПТ на БНБ ще нарасне на 1,5 млрд., възлизащи на 3,5 млрд. лева. Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева определи разпределението на 456 млрд. СПТ като "историческо".

Според нея разпределението ще бъде от полза на всички членове на МВФ, ще отговори на дългосрочната нужда от резерви и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика, като помогне на най-уязвимите членки да се справят с кризата от COVID-19.

Около 275 млрд. долара от новите средства ще бъдат насочени към нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, включително страни с ниски доходи.