БНБ: Търсенето на български стоки ще забави темпа си през първата половина на 2022 г.

9 март 2022, 16:30 408

През четвъртото тримесечие на 2021 г. световните конюнктурни индикатори показват забавящ се темп на възстановяване на световната икономическа активност

През първата половина на 2022 г. търсенето на български стоки и услуги се очаква да нарасне на годишна база, но същевременно темпът постепенно ще се забави спрямо наблюдавания през последното тримесечие на 2021 г. Това е част от прогнозата на анализаторите на БНБ в новото тримесечно издание „Икономически преглед“, представящо както основни макроикономически показатели и оценки на българското стопанство в краткосрочен план, така и средносрочни прогнози, предаде Investor.bg.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. световните конюнктурни индикатори показват забавящ се темп на възстановяване на световната икономическа активност. Предварителните данни за януари 2022 г. за част от водещите икономики (САЩ, Япония, Обединеното кралство, Австралия и страните от еврозоната) показват допълнително влошаване на икономическата обстановка. Разпространението на пандемията също води до по-съществено забавяне на икономическата дейност в сектора на услугите в началото на годината.

Според наблюденията на експертите от БНБ през третото тримесечие на миналата година реалният брутен вътрешен продукт ( БВП) на страната ни се повишава с 0,6% на верижна база, с което достига 99,8% от нивото си отпреди пандемията. Конюнктурните индикатори през следващото тримесечие дават сигнали за продължаващ растеж на БВП с темп, който е сходен на този.

Според прогнозата на БНБ през първата половина на 2022 г. може да се очаква растежът на реалния БВП да се забави спрямо наблюдавания през втората половина на 2020 г. Приносът на частното потребление ще се понижи, а на инвестициите в основен капитал се очаква да нарасне в условията на засилена инвестиционна активност от страна на правителството.

Растежът на кредита през първата половина на тази година ще се ограничава от забавянето в темпа на нарастване на частното потребление в реално изражение. При кредита за неправителствения сектор ще има известно забавяне на растежа спрямо края на 2021 г. под влияние на забавянето на кредита за домакинствата.

Търсенето на заеми от страна на домакинствата се очаква да продължи. Това ще се дължи на все още ниските лихвени проценти по заемите, в съчетание с прогнозираната висока инфлация при потребителските цени и запазването на очакванията за продължаващо повишаване на цените на жилищата. Вследствие на това ще се забави и тенденцията към постепенно забавяне на растежа на депозитите на годишна база.

През първите шест месеца на 2022 г. годишният растеж на спестяванията на бизнеса и домакинствата в банковата система ще продължи тенденцията на забавяне. Тази динамика ще отразява въведените от голяма част от търговските банки такси за съхранение на парични средства над определен размер, както и отрицателните реални лихвени проценти по депозитите.

Според експертите от БНБ, в условията на продължаващо повишение на доходите, но и на цените, част от ликвидните средства ще се използват за потребление или ще се влагат в алтернативни на депозитите възможности за инвестиране.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент