БНБ прогнозира по-високи лихви по заемите през 2021 г.

19 януари 2021, 10:25 678

Тази година кредитният растеж ще се забави, пишат експерти от централната банка в своето тримесечно издание „Макроикономическа прогноза“

През 2021 г. потребителите ще теглят по-малко кредити. Кредитният растеж ще се забави заради изтичането на кредитната ваканция. Това предвиждат експертите на БНБ в своето тримесечно издание „Макроикономическа прогноза“, предаде в. „Монитор“.

През декември 2020 г. мораториумът върху банковите заеми беше удължен до края на март 2021 г. От БНБ очакват да има ръст на необслужваните кредити в банковите портфейли след изтичане на този период. Според тях това ще повлияе върху повишаването на лихвите по новоотпуснати кредити, както и върху затягането на останалите условия по кредитите. Експертите предупреждават, че тези процеси, съчетани със сравнително потиснатата инвестиционна активност, ще доведат до ограничаване растежа на кредита тази година. Очакванията им са през 2022 г. темпът на растеж да се възстанови, но въпреки това да остане по-нисък спрямо нивата от 2019 г.

В прогнозата се посочва още, че депозитите на неправителствения сектор през първата половина на 2021 г. ще продължат да нарастват със сравнително високи темпове. Възможно е, ако има постепенно овладяване на пандемията през втората половина на годината, да има забавяне в растежа на депозитите.

Експертите от БНБ прогнозират, че през 2021 г. БВП ще се повиши с 3,7%, докато за 2020 г. данните ще сочат спад на БВП с 4,4%. Спрямо есенната им прогноза очакванията за спада през миналата година са ревизирани за по-малко свиване на икономиката, но и за по-малък ръст през 2021 г.

Очаква се фискалната политика да има силно изразено антициклично въздействие, допринасящо положително за икономическата активност в страната както чрез по-висок размер на разходите за правителствено потребление и инвестиции, така и чрез увеличените нетни трансфери към домакинствата. Също така се предвижда ръст на икономическата активност със 3,7% и ускоряване на общата инфлация до 2% – поради повишаването на цената на петрола и на инфлацията при вътрешните цени на храните.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент