БНБ отчете нов рекорден ръст на жилищните заеми

В края на ноември отпуснатите от банките кредити на граждани за покупка на жилище достигат 13,9 млрд. лева

автор: Теодора Иванова публикувано на: 29.12.2021 прегледи: 846
БНБ отчете нов рекорден ръст на жилищните заеми

В края на ноември отпуснатите от банките кредити на граждани за покупка на имот достигнаха 13,9 млрд. лева. Отчетен е нов рекорд, тъй като сумата е с 16,8% по-висока спрямо същия месец на 2020 г., обявиха от БНБ.

Високата инфлация е допълнителен стимул за търсене на къщи и апартаменти през последните месеци. Само за година банковите кредити за покупка на имот са нараснали с 2 млрд. лева.

Голямо увеличение се наблюдава и при потребителските кредити. Общият им размер в края на ноември е над 13,16 млрд. лева. Ръстът за година е с 10,4%.

Общият размер на отпуснатите от банките кредити за домакинствата се увеличава с 12,5% за година (или с 3,18 млрд. лева) и в края на ноември достига сумата от 28,7 млрд. лева, сочат още данните на БНБ.

Нарастват и заемите за бизнеса – с 4,1% за година, достигайки обща сума от 37 млрд. лева. Кредитите за предприятията са се увеличили с 1,476 млрд. лева за година, но сумата е двойно по-малка от ръста на заемите за домакинствата. Спестяванията на домакинствата са се увеличили над два пъти по-бързо от тези на бизнеса. В рамките на година влоговете на домакинствата бележат ръст с 5,78 млрд. лева, а на бизнеса – с 2,3 млрд. лева. Освен това през ноември БНБ отчита намаление на депозитите на бизнеса с 830 млн. лева.